zaterdag 29 januari 2022
 

Nieuws van SOGM

Groot onderzoek naar lichtvervuiling


 

WAGENINGEN - Wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit doen de komende vier jaar onderzoek naar de invloed van kunstlicht op flora en fauna in Nederland

De onderzoekers hebben veertig onderzoekslocaties uitgezocht. Zij krijgen 1,4 miljoen euro van de Technologiestichting STW en nog eens 6 ton van andere geldschieters. Het is volgens de Wageningen Universiteit de eerste keer dat op zo'n grote schaal onderzoek wordt gedaan naar de invloed van lichtvervuiling op de natuur in Nederland. De studie moet niet alleen inzicht verschaffen in het effect van kunstlicht op ecosystemen, maar ook leiden tot de ontwikkeling van nieuwe 'natuurvriendelijke' lampen. Op een aantal onderzoekslocaties wordt getest of twee nieuwe typen verlichting inderdaad minder verstorend zijn voor dieren en planten.

 

Vleermuis niet verstoord door groen led-licht

 

Groene led-verlichting verstoort het gedrag van watervleermuizen niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen voor de gemeente Assen. De gemeente wilde langs het Havenkanaal verlichting aanbrengen, maar was bang om de verschillende soorten vleermuizen te verstoren die het kanaal gebruiken om voedsel te zoeken. Wit licht verstoort wel, maar groene leds niet, concluderen onderzoekers uit een proef langs het kanaal.

Er werden proeftrajecten met verschillende verlichting aangelegd. Op het traject met groene led-verlichting kwamen net zo veel vleermuizen voor als in het onverlichte gedeelte. De traditionele witte straatverlichting verstoorde de vleermuizen wel.